+ 0 -
ADA
شبکه های ضد اجتماعی
شبکه های ضد اجتماعی

درسهای پدافند غیر عامل

شبکه های ضد اجتماعی


درمبحث از سلسه درسهای پدافند غیر عامل به برخی از مظاهر مخرب غرق شدن در فضای مجازی و فعالیت در شبکه های اجتاعی اشاره شده است.

تعاریف و ویژگی های جامعه  (Society) با اجتماع  (Community) از بسیاری جهات متفاوت است. جامعه، شبکه ای از روابط اجتماعی بسیاری است که مستقیم یا غیرمستقیم، سازماندهی شده یا غیرسازماندهی شده، آگاهانه یا غیرآگاهانه بین افراد شکل می گیرد. در حالیکه اجتماع مجموعه خانوارهایی است که در یک فضاى جغرافیائى محدود متمرکزند و میان ساکنان آن به مقدار زیاد روابط چهره به چهره (رویارو) باشد به طوری که افراد آن، خود را عضو این اجتماع احساس کنند و عقیده داشته باشند که تعهد و احساس همبستگى مشترک و احساس عضویت و تعلق در گروه به یکدیگر دارند و این عقیده تنها مبتنى بر خویشاوندى نسبى نیست. مانند اهالی یک روستا.

بسیاری از سایت ها و نرم افزارهایی که بر پایه ی امکان درج و ویرایش محتوا توسط اعضا هستند بلحاظ علمی مورد تائید نیستند. مانند ویکی پدیا. تلگرام و... به این دلیل که به راحتی می توان مطالب و محتواهای بسیاری را به تناسب تشخیص خود، حذف و اضافه کرد یا اصلاح و تغییر داد. بنابراین محتوای شبکه های مجازی – به استثنای برخی فروم های کاملاً تخصصی و مستدل با ذکر منابع- در حد گفتگوهای محاوره ای و اطلاعات عمومی اند که دست به دست و دهان به دهان می گردند و قطعاً سندیت و قابلیت اعتبار علمی ندارند. از میان هزاران پیام این شبکه ها، طبیعی است برخی مطالب نظر کاربر را جلب نمایند که این جذابیت نیز دال بر سلامت مطلب نیست. بنابراین میزان هزینه و زمانی که صرف استفاده از شبکه های مجازی می شود با مقدار محتوای ارزشمند که باید دریافت دارند قابل مقایسه نیست. این به معنای انکار کلی این شبکه ها، نرم افزارها و برخی افزونه هاو گجت های آنها نیست بلکه خواستار استفاده ی هوشمندانه و مناسب مبتنی بر سواد رسانه ای از کاربران است.

عمده ترین آثار سوء شبکه های مجازی و بازی های آنلاین گروهی گسترده (Massive Multiplayer Online Games) یا MMOG عبارت اند از:

1-  کاهش و تقلیل روابط چهره به چهره و تعاملات اجتماعی که معمولاً به صورت دید و بازدید و سر زدن و صله ی رحم انجام می شده است.

2-  به دنبال خود کشیدن کاربر و ایجاد جذابیت کاذب برای صرف وقت بیشتر که این خود موجب تلف شدن عمر و از دست دادن فرصت ها برای استفاده مناسب تر می شود.

3-  مخلوط و ترکیب محتوای درست و نادرست، جهتمند و خنثی که در حجم وسیع امکان بازاندیشی و تفکر را از کاربر می گیرد و در دراز مدت موجبات ساده لوحی و سطحی نگری وی می شود.

4-  سرقت اطلاعات، انتقال داده های شخصی و تصاویر و... به صورت آگاهانه و ناآگاهانه از تلفن همراه و رایانه و ایمیل و... به سایت های مرجع این نرم افزارهای شبکه های مجازی یا هک و تحویل به دیگر کاربران حرفه ای.

بنابراین نمی توان به این شبکه های مجازی، شبکه های اجتماعی گفت بلکه بهتر است که در راستای بهره مندی عاقلانه، فرهنگ سواد رسانه ای را در جامعه ارتقا و افزایش دهیم تا بتوانیم آگاهانه و متعادل در راستای اهداف سالم خود از آنها کار بکشیم. شناخت دقیق از این شبکه ها، نظارت بزرگ ترهای خانواده بر نحوه و میزان استفاده کوچک ترها، نقد و بررسی کارشناسی این شبکه ها در رسانه ی ملی، مجوزدار نمودن گروه ها و کانال های تلگرامی تاثیرگذار و برجسته سازی شبکه های مجازی وطنی می توانند فاکتورهای مهمی در پیشگیری، نظارت و کنترل اثرات سوء شبکه های ضداجتماعی باشند.