نسخه آزمایشی
+ 0 -
ADA



نوروزی ماندگار در قصرشیرین دیار شیرین و خسرو


شهرستان مرزی قصرشیرین دیار شیرین و خسرو و سرزمین نخل های سرافراز که چند صباحی زودتر از سایر مناطق کشورمان لباس بهار را بر تن کرده، اینک در انتظار میهمانان نوروزی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان قصرشیرین در غرب کرمانشاه بیش از 186 کیلومتر مرز با عراق دارد که در گذشته دروازه ورود تمدن به عراق و بابل بوده و همه ساله در ایام پایانی سال و تعطیلات نوروز مقصد گردشگران و مسافران نوروزی است که می خواهند از طبیعت گرمسیری و آب و هوای مطبوع این شهرستان استفاده کنند.
امسال نوروز در قصرشیرین متفاوت تر از هر سال است، زیرا مردم این شهرستان با وجود سختی های ناشی از زلزله مهیب هفت و سه دهم ریشتری 21 آبان و پس لرزه های ناشی از آن همچنان دلخوش، امیدوار و سرزنده به نشاط و شامادنی نو شدن طبیعت، با کمترین داشته های خود به استقبال مسافران نوروزی می روند.
از ابتدای اسفند، بازار خریدهای نوروزی و بساط سفره هفت سین در خیابان های این شهرستان و سبزی طبیعت و آب و هوای مطبوع بهاری، همه و همه گویای فرا رسیدن بهاری است که دل های زلزله زدگان مرزنشین این شهرستان را نیز امیدوار به آینده ای روشن ساخته است.
قصرشیرین جدای از آب و هوا و طبیعت گرمسیری آن، دارای آثار تاریخی و باستانی بسیاری است که بیانگر هویت مردمان این منطقه است.
شهرستان قصرشیرین دارای 97 اثر تاریخی و طبیعی است که از این تعداد 30 اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مهمترین این آثار کانال ساسانی، آتشکده چارقاپو، عمارت خسرو، نهر شاه گدار، بان قلعه و کاروانسرای شاه عباسی که زندگی مردمان روزگار گذشته را برای مردم این شهرستان تداعی می کند.

**عمارت چهارقاپو
عمارت چهارقاپو یا چهارقاپی به معنی چهار در و آتشکده های زمان ساسانی در شهر مرزی قصرشیرین قرار دارد.
این آتشکده دارای دالان طواف بوده که به مرور زمان بخصوص در دوران هشت سال دفاع مقدس رواق آن فرو ریخته ولی با این وجود در برخی از قسمت ها آثاری از آن هنوز دیده می شود. 
باستان شناسان، این بنا را آتشکده ای از زمان خسرو پرویز پادشاه ساسانی می دانند ولی برخی نیز آن را کاخی از همان دوران و متعلق به پادشاهان ساسانی دانسته اند. 
در حاشیه شمالی شهر کنونی قصرشیرین و در نزدیکی آتشکده چهارقابی، ویرانه های قصر خسرو پرویز بر روی سکویی بلند به ارتفاع هشت متر هنوز نمایان است و هر مسافری را به خود جذب می کند.
در مورد این کاخ، مورخان و جغرافی نویسان ایرانی و عرب مطالبی نگاشته اند و بیشتر آنان اعتقاد داشتند که کاخ خسرو پرویز در میان باغی وسیع بنا شده بود و آب رودخانه الوند از طریق کانال هایی ، این باغ ها را آبیاری می کرد.
مورخان کاخ خسرو را جزو عجایب جهان می دانند که در سال 628 توسط هراکلیوس ویران شد.

**کاروانسرای شاه عباسی 
کاروانسرای شاه عباسی از آثار تاریخی دوره صفویه و گنجینه مردم شناسی قصرشیرین در غرب کرمانشاه نیز در همه ایام سال میزبان مسافران و مهمانان زیادی است که از سراسر کشورمان برای خرید به این نقطه می آیند.
کاروانسرای شاه عباسی و موزه مردم شناسی قصرشیرین در فاصله 20 کیلومتری مرز ایران و عراق در مرکز شهر مرزی قصرشیرین واقع شده است.
معماری این بنای تاریخی به سبک هنر ایرانی و اسلامی است که در گذشته پذیرای زائران عتبات عالیات بوده و مساحت آن سه هزار و 600 متر مربع با طول 60 متر و ارتفاع پنج متر از داخل ساخته شده است. 
مواد یا ملات به کار رفته برای ساخت کاروانسرای شاه عباسی از نوع ساروج است که مخلوطی از آهک، خاکستر و گاهی سفیده تخم مرغ است و طوری طراحی شده که در زمستان ها گرم و در تابستان ها خنک است.
کاروانسرای شاه عباسی دارای ورودی طاق داری در ضلع جنوبی بناست که در هر طرف ورودی سکویی دراز ایجاد شده و پس از ورودی ، هشتی گنبد داری قرار دارد که از طریق آن می توان وارد حیاط مرکزی شد. 
در چهار طرف این حیاط ، ایوان‌های بزرگی با طاق جناغی قرار دارد، در اطراف ضلع حیاط مرکزی تعدادی اتاق ساخته شده و در جلو هر یک از این اتاق‌ها ایوان کوچکی قرار گرفته و در پشت اتاق‌ها ، اصطبل‌های بزرگی برای نگهداری حیوانات احداث شده ‌است. 
این کاروانسرا به وسیله سنگ و آجرساخته شده و حتی در برخی از قسمت‌های آن از جمله ورودی، از آجرهای بناهای ساسانی نیز استفاده شده است. 
در چهار ضلع دیوار دور این کاروانسرا، برج های نگهبانی احداث شده که نگهبانان کاروانسرا به بالای آن می رفتند و حفاظت و حراست از کاروان ها را در مقابل حمله دزدان و غارتگران برعهده داشتند. 
در جریان جنگ تحمیلی و حمله رژیم بعث عراق و اشغال قصرشیرین، قسمت اعظمی از این بنا تخریب شد، هر چند در این دوران تمام شهر قصرشیرین نیز به یک ویرانه واقعی تبدیل شد. 
کاروانسرای شاه عباسی پس از مرمت و بازسازی به همت دولتمردان به یک بازارچه مرزی تبدیل شده و کالاهای متعدد خارجی وارداتی در این بازارچه با قیمت مناسب فروخته می شود که این امر موجب رونق اقتصادی و گردشگری شهر تاریخی قصرشیرین شده است. 

**موزه مردم شناسی 
بخشی از کاروانسرای شاه عباسی از سوی اداره میراث فرهنگی، گردشگری به موزه مردم شناسی تبدیل شده و مورد بازدید زائران، کاروان های راهیان نور و مکانی برای حضور گردشگران و مسافرانی است که این شهرستان را مقصد سفرهای خود قرار می دهند. 

**رودخانه الوند 
رود خروشان الوند که در گذشته به نام الوان و یا حلوان معروف بود و امروز نیز در زبان محلی به آن 'الون' می گویند از میانه شهر سرپل ذهاب وی گذرد و از غرب به سمت قصرشیرین جاری می شود.
سرچشمه اصلی این رودخانه از سراب اسکندر در غرب قلل زاگرس حد فاصل 32 کیلومتری در شرق دشت ذهاب و در شمال دهستان ریجاب واقع شده است. 
این رودخانه در مسیر خود در شهرستان قصرشیرین پس از سیرآب کردن زمین های زراعی و کشاورزی و درختان نخل و نیزارهای اطراف، با گذر از مرکز شهر جلوه خاصی به آن داده و به نوعی محلی برای تفریح و تفرج دوستداران طبیعت و ماهیگیران و همچنین شنای جوانان در فصل تابستان شده است. 

**یادمان های هشت سال دفاع مقدس و گردشگری جنگ 
شهرستان قصرشیرین رزمگاه شهیدان و رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس است که هرجای این منطقه بوی جهاد و شهادت می دهد.
این شهرستان محور گردشگری جنگ و محلی برای کاروان های راهیان نور و همه کسانی است که در روزگار شلوغی امروز می خواهد گریزی داشته باشند به خلوت روزها و ایام جبهه های جنگ و سنگرهای شهیدانی که جانانه به دفاع از این آب و خاک برخاستند.
این شهرستان یادمان ها و مناطق عملیاتی بسیاری دارد که در همه ایام سال پذیرای مسافران بسیاری است که از سراسر کشور به صورت کاروانی و انفرادی راهی این منطقه می شوند تا اندکی را با شهیدان خلوت کنند.
معراج شهدا، نمایشگاه جلوه های ایثار، رزمگاه شهدا، مسجد مهدیه، نقطه صفر مرزی خسروی، روادگاه امام حسن مجتبی (ع)، بوستان بسیج و بیمارستان مخروبه قصرشیرین از آثار باقیمانده هشت سال دفاع مقدس است که محور بازدید کاروان های راهیان نور بخصوص در ایام نوروز است.
نمایشگاه جلوه های ایثار و یادمان شهدا در ابتدای ورودی شهر از سمت سرپل ذهاب هر مسافری را که وارد این شهرستان مرزی می شود ، لحظاتی به سال های دفاع مقدس دعوت می کند و هر گردشگری را به سمت خود فرا می خواند.
مردمان قصرشیرین با زبان کردی قصری تکلم می کنند و دارای فرق مختلف مذاهب اسلامی شیعه، سنی و اهل حق هستند که از دیرباز به طور مسالمت آمیز و با صلح و برادری به عنوان مرزدارانی همیشه راسخ در کنار یکدیگر زندگی می کنند.

**وجود هتل ها و مکان های اقامتی مناسب برای حضور میهمانان نوروزی 
قصرشیرین دارای 10 هتل و سه مهمانپذیر با 322 اتاق و یک هزار و 116 تخت است که برای پذیرایی و اسکان مهمانان و مسافران نوروزی خدمات مطلوب اقامتی با قیمت مناسب ارائه می کنند. 
هتل ها و مکان های اقامتی این شهرستان از درجه یک تا سه متغیر هستند که امکانات مطلوب را برای پذیرایی از مسافران نوروزی و سرویس دهی به مهمانان با قیمت مناسب دارد.
همچنین کلاس های درس مدارس نیز برای اقامت مسافران و اسکان میهمانان نوروزی تجهیز شد و بوستان ها و بلوارهای شهرستان برای پذیرایی از مسافران و گردشگران نوروزی زیبا سازی شده اند. 
برپایی سیاه چادرهای عشایر برای عرضه صنایع دستی ، نان و شیرینی محلی ، دوغ و همچنین ساماندهی و بهسازی مبلمان شهری از دیگر اقدام های انجام شده در این منطقه برای استقبال از مسافران و گردشگران نوروزی است. 
دیار شیرین و خسرو و سرزمین نخل های سرافراز و مرزداران همیشه راسخ قصرشیرین اینک آماده و چشم به راه مسافران و میهمانان نوروزی است که در تعطیلات نوروز این منطقه و این دیار بکر و خوش آب و هوا را مقصد سفرهای نوروزی خود قرار می دهند.



فرماندار
اوقات شرعی
آب و هوا